Geschiedenis

Al meer dan 150 jaar een familiebedrijf

Gebr. Simon bestaat al meer dan 150 jaar! In de kern zijn wij een familiebedrijf waar vandaag de dag de vijfde generatie aan het roer staat. Wij hebben door handel in speelgoed, maar voorheen ook andere artikelen, een traditie opgebouwd en een naam gevestigd: Gebr. Simon in Zwolle.

Duitse roots
Onze geschiedenis gaat terug tot het jaar 1842 en begon in Duitsland. In dat jaar nam Caspar Simon uit Nordenau in Sauerland de "Hausierhandel" van zijn schoonvader over. Houten gebruiksvoorwerpen zoals boterstekers, nappen, bakken en staalwaren van Friedrich Herder uit Solingen, waren zijn belangrijkste koopwaar. Hij verkocht zijn handel als marskramer en op markten in het gebied Arnhem-Zwolle-Kampen-Deventer-Almelo.

In 1866, na het overlijden van Caspar Simon, zetten Caspar Junior, Heinrich Theodoor en Godfried Simon het bedrijf voort en vestigden zich in Zwolle. Van deze generatie nam Heinrich Theodoor het stokje over, samen met zijn zonen Anton (genoemd Otto), Godfried en Bernard.

Vestiging in Zwolle
Vanaf 1900 breidde het assortiment zich uit met speelgoed. Tien jaar later stapte Anton uit de firma en begon zijn eigen bedrijf "Otto Simon" in Almelo. Zijn broers Godfried en Bernard zetten samen met hun zussen Gebr. Simon in Zwolle voort.

Steeds meer speelgoed
In 1925 werd het assortiment sterk uitgebreid. Speelgoed nam een steeds belangrijker plaats in en besloeg omstreeks 1950 de helft van het totale aanbod. Daarnaast werden galanterieën, kerstartikelen en lederwaren aan het assortiment toegevoegd.

Nadat Bernard uit de firma stapte, deden de kinderen van Godfried: Theo, Marga en Alfons, hun intrede. De zoon van Alfons, ook een Godfried, helpt dan af en toe met de administratie op kantoor. In 1965, wanneer zijn oom Theo Simon stopt met het bezoeken van klanten, treedt Godfried Simon toe tot de firma. Hij gaat vanaf dan op pad als vertegenwoordiger. 

In de jaren '80 koos Gebr. Simon voor een vergaande specialisatie in speelgoed en concentreerde zich op een aantal segmenten en merken. Door deze specialisatie had Gebr. Simon een aanbod dat zich onderscheidde van het assortiment van detailhandelketens en regionaal werkende groothandelsbedrijven met een totaalassortiment van consumentenartikelen.

Voor het eerst van vader op dochter
Alfons Simon, die nog tot 2003 bij het bedrijf betrokken was, had de zaken inmiddels overgedragen aan zijn zoon Godfried. Hij runde samen met zijn vrouw Truus tot 2014 de familiefirma. Toen nam de 5e generatie het stokje over: hun dochter Karin en hun schoonzoon Martien.

Historisch overzicht
In 2016 bestond het bedrijf precies 150 jaar. De familie vierde dit jubileum met een overzichtstentoonstelling van hun bedrijfsgeschiedenis in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Bekijk hieronder het filmpje voor een sfeerimpressie.